Senaste händelserna kommer att skrivas här.

                           Många bilder klickbara för att visas större.

 2011-12-15

Julbord i Kapellet i Boggsjö!

Vilken härlig stämning det blir i detta fina hus med timmerväggarna framme, sprakande brasa i öppenspisen och borden dignande med julmat! Röda julkulor gör sig mycket fint mot träväggarna samtidigt som de roar små barn (vuxna med för den delen).

Till denna miljö styrde vi (Sten) bilen i kväll och vi njöt av all den goda maten som Margita och Stefan hade lagat.

Proppmätta och nöjda drog vi hemåt så småningom.

TACK för en trevlig kväll med mycket god mat och dryck samt trevlig samvaro!

Boggsjö kapellBoggsjö kapell

Kaffebordet framför öppna spisen och soffan

Boggsjö kapell                     Boggsjö kapell

Sten förser sig                             Visst ser det hemtrevligt ut?

Boggsjö kapell

Krögarna Stefan och Margita Gustafsson som lagat all den goda maten


2011-12-07

Igår var vi till Orrviken, Oviken och fick vara med om en "Helkväll" när Bengt-Eric Norlén mottog LT:s Kulturstipendium på 30 000:- efter en konsert han gav inför en fullsatt salong! Bilder finns på

http://ovikenveckan.se/gallery_17.html

 Bengt-Eric Norlén 

Lennart Mattsson, LT, Bengt-Eric Norlén och Åsa Eriksson Ahnfelt, LT 


2011-10-14

Besökte Persåsen för en god middag och därefter  lyssnade vi på en otrolig föreställning av och med Bengt-Eric Norlén som underhöll oss med spel på 7 olika fioler bl a  med polska "Innersta friden" på sin första fiol tillverkad i Oviken på ett köksbord där också grötkastrullen fanns.

Han spelade också på en viola, tillverkad av Halvar Sundvisson Hackås, psalm 201 inkl "ljud på burk". Barockfiol från 1750-talet där strängarna är av fårtarmar.  Har okså en "äkta" Stradivarius som han bett dottern måla vilket hon gjort med den äran

Ja, kvällen blev instensiv och det inte Bengt-Eric kan med sina fioler, kan ingen annan heller!

 

Förväntan                                            Intåget

Olika modeller

 Leif Wikner höll ett bejublat Tacktal och överlämnade en tupp och förklarade samtidigt att han inte ville vara tupp i samma hönsgård som BengtEric för då skulle han inte ha en chans!!

Vem kan väl bättre än Leif ge en målande beskrivning om att vara tupp i en hönsgård?

Tack för en mycket trevlig kväll!! 


2011-10-09

Brunflo Lions inbjöd "Brunfloborna" och andra intresserade till en intressant föreläsning av Roger Henriksson om cancer, behandling och hur överlevnaden har ökat med mea kunskaper och behandlingsmöjligheter. IOGT-lokalen i Brunflo blev fullsatt och många frågor kom på frågestunden.

Hasse Thor med Ruben spelade före och efter  föreläsningen.  ICA, Konsum och Marklunds El sponsrade fika och hyra av lokal. En check på 30 000 kr överlämnades till Roger Henriksson Lionspresidenten Ingvar Elfving från Brunflo Lions. Insamlade medel där Brunfloborna är viktiga bidragslämnare och denna föreläsning blev ett litet TACK till dem för deras givmildhet!

Även "Jämtgubben" och "Emmaföreningen" fanns representerade.

Ingvar Elfving överlämnar checken till Roger Henriksson

Hasse Thor och Ruben underhöll före och efter föreläsningen-


2011-08-07

Det har varit många aktiviteter denna sommar! Utställningen i Sidsjö är över och stugan i Röringen har fått mera besök nu. Plockat en del abborrar samt tre gäddor mellan 3 och 4 kg.

Många bilder har också blivit tagna men inte "åtgärdade". Får bli lite eftersom.......

Idag har vi varit till Torsäng där det varit öppet hus på Hembygdsgården men kesfil och kolbullar. Smeden var tyvärr förhindrad att visa  sitt arbete i smedjan men musikunderhållning var det och många människor, både bekanta och mindre bekanta. Lite regn ramlade också ner. Kvällen ägnas åt lite uppdatering av hemsidor m m.

Häst o vagn i regnet i Torsäng

Spelmän i Bygdegården i Torsäng


2011-07-12

I LT idag har jag dels ett reportage från Årets Malmströmsstipendiat Frida Jäger Tronde i Hunge Kapell där hon mottog stipendiet av Gunnars änka Margit Malnström

samt en bild från Åkerviken där Mats O Sundqvist uppträdde tillsammans med Åsgård Band och Folke Lindqvist.

http://ltz.se/personligt/motesnytt/1.3700814-bodsjo-pro


2011-07-08 

En dryg månad har gått sedan jag skrev på denna sida (händelser) senast. Högsommar ute nu med mycket värme och soliga dagar. I bygderna händer allting denna årstid. Auktioner, musik på 100 ställen, sommarcaféer både här och där samt utställningar.

"Kusintrion från Sidsjö" har nu satt upp sin utställning i Sidsjö Bystuga där det även är sommarcafé och loppis onsd-lör kl 11.00-15.00 juli månad. VÄLKOMNA!

"Ovikenveckan" pågår för fullt med digert program denna vecka, se http://ovikenveckan.se

Rissnadagarna är på gång och kolbullekvällar tisdagar t o m 19/7 se http://norlbygda.com

Ja, detta är bara lite av det som jag är engagerad i och då ska man veta att Jämtland är stort och överallt finns det nåt att se, göra, lyssna på, äta m m.

INTENSIVT på sommaren men roligt!!


2011-05-31

Konsert i Brunflo kyrka för att hälsa sommaren välkommen var det i går kväll med Brunflokören tillsammans med Blue Montains Boys. Körledare Astrid Åslin hälsade välkommen och dirigerade kör och musikanter på bästa sätt.

Före konserten tändes mång ljus till minne av nära och kära och efter konserten (vilket ös det blev i kyrkan!) hade ljusen i stort sett brunnit ner.

 Nu kan sommaren få komma med sol och värme! VÄLKOMMEN!


2011-05-28

Torget i Brunflo fylldes med folk i alla åldrar idag. Både från Brunflo, stan, Rissna med flera ställen kom man ifrån, ung som gammal. Jämtkraft invigde ihopkopplingen av fjärrvärmen mellan Östersund och Brunflo.

Det bjöds på varmkorv och festis till "barnen" eller till alla som hade barnasinnet kvar, kaffe och bulle till "de andra". "Hellre än bra" spelade och sjöng.

Jonglören Vincent Edfeldt, känd från Talang i TV4 jonglerade med yxor, käglor och eld samt även från spikmatta. Duktig kille!

Träffade många bekanta och i det stora hela entrevlig dag utan regn! Fick veta att det kommit 19 mm senaste dygnet!


2011-05-20

Ojdå, det var länge sedan, en månad, sedan jag var in på den här sidan! Man kan ju tro att "ingenting" händer men det gör det! Varje dag!

Mycket tid har gått till uppdatering och "nystart" av andra hemsidor och våren och framförallt sommaren har många engagemang (hur stavar man?) på gång:

Rissna firar 6/6 på Zenit, Midsommarafton på Lillsandsvallen och Rissnadagarna 16-17 juli, metartävling i Östbyn och kolbullekvällar, 4st, på Lillsandsvallen m m. http://www.norlbygda.com  Norlbygdabladet för sommaren kommer införas på hemsidan inom kort.

Oviken har sin musikaliska "vecka" första veckan i juli vartannat år och 2011 är ett sådant år och då ljuder det musik och olika aktiviteter i hela ovikenbygden dygnet runt! http://www.ovikenveckan.se

Gå in och läs Programmet och boka in vad ni vill se och höra!


2011-04-20

I kväll har vi varit till Rissna på teater. Såg Willy Russels "FÄRDKNÄPP" med  Gisela Nilsson, Ingmar Virta, Lena Carlsson och Iso Porovi'c.

Synd att inte flera kom till denna föreställning som var mycket bra. Ca 50 personer fanns i lokalen men det fanns plats för flera.

Tiden gick fort, paus för fika med tunnbröd och tårtbit ingick i priset.

Tack till alla som ställde upp och gjorde att det blev en så trevlig kväll!

Ingemar Virta och Gisela Nilsson


2011-04-16

Bygdegårdsdistriktets stämma 2011 hölls på Lunne Bygdegård idag!

Folk från en större del av länet hade mött upp men alla som anmält sig kom inte. Borde kunnat höra av sig kan man tycka.

Priset för Årets Bygdegård gick till Tångeråsen och "Årets Eldsjäl" gick till "House is Rocking" Kjell Erik Jonasson.

God mat serverades under dagen vilket vi tackar för.

Årets Bygdegård Tångeråsen    Årets Eldsjäl Kjell Erik Jonasson

GRATTIS!! Bra jobbat!


2011-04-07

Idag eldade vi färdigt.

testar om den går putta omkull   Hejdå stugan

Nöjda "knuffare"                   Blev ingen dansbana!

Ägaren nöjd med att allt är borta nu!


I rivartagen!

Bodil behövde lite flera armar och ben idag och vi blev 5 st. Hugg i här och såg där och elda och fika. Solen sken och några vindpustar kom och gick och vi hade riktigt trevligt men troligen somnar vi ovaggade i kväll. Även Folke kom till undsättning. Fortsättning följer.

På gång                                            Långt gånget


2011-03-22

Lägger in lite bilder från TVÅ konserter i Oviken 20110319 vilka var helt fantastiska! Kultur "för ett helt liv" (ett uttryck som används i bygden).

I G:a kyrkan hade Mikael Rahm anordnat en TANDSOARE med bla Helen Sjöholm, Mats O Sundqvist, Stefan Nilsson, Bergsrasket, Calle Hernmarck, Sten Andersson, Annika Persson, Anders Heden m fl.

I Orrgården spelade Trebadurerna och Bengan Jansson lite senare på kvällen. Några bilder kommer här, mera bilder finns på hemsidan www.ovikenveckan.se som jag också arbetar med.

Stefan Nilsson pianist o kompositörHelen Sjöholm o Mikael RahmAnders Heden o Helen Sjöholm

Stefan Nilsson                   Helen Sjöholm o Mikael Rahm    Anders Heden o Helen

 

Mats O o helen Sjöholm

Mats O Sundqvist o Helen      Kön till kyrkan        Trebadurerna o Bengan Jansson


2011-03-05 

I går kväll var vi tillsammans med ett par goda vänner, Gunborg och Göran, till OSD på AfterWork för pensionärer!

Eldsjälen för detta evenemang är en pensionerad sjuksköterska, Hildegun Forslund, som även sjunger, berättar historier samt tillsammans med husbandet får fram lokala UNGA förmågor och även äldre som framträder till allas förtjusning.

Intag av god mat och valfri dryck därtill för en rimlig penning gör det hela till en mycket trevlig kväll. Emelie Johnsson och Ylva Ek var två unga flickor, 16 och 13 år, som sjöng solo med comp av husbandet. Vilka förmågor!! Vad månde bliva?? En kille vid namn Martin spelade ett blåsinstrument och till allas förtjusning dök BlixtEinar upp! Spelade ett par stycken på Saxofon och sedan berättade han om när han och hans bror köpte Chevrolette och med den hastighet han har tog det 1,5 mil innan han lagt i ALLA växlarna!

Nästa AfterWork blir 15/4 och anmälan görs till Hildegun!

Rolf Nyman Spelar sax                        Delar av husbandet                    Emelie Johnsson sjunger

Gunborg o Göran                    Hela husbandet            Hildegun Forslund sjunger         

    Rolf Nyman blåser          Ylva Ek, vad månde bliva          Bilderna klickbara!


2011-02-16

Senaste helgen har vi tillbringat i Stockholm! Vi har varit bl a på Östasiatiska museet och sett Terrakottautställningen. Mycket sevärd! Svårt att förstå den förmåga och handlingskraft som funnits i förgången tid och att vi nu kan få se framgrävda terrakottafigurer i stora mängder!

Han-dynastin etableras

Kejsar Qin Shihuangdi efterträddes av sin andre son, men
det blev snart uppror och inbördeskrig i landet . En ny
stabilitet uppnåddes när den nya Han-dynastin (206 f.Kr.-
220 e.Kr.) etablerades som ledde till ett varaktigt enande av Kina. Kejsarna från Han förde vidare Qins princip att samla staten runt en halvt gudomlig härskare som skulle vara källan till all rikedom, allt anseende och allt inflytande.

Han Yangling-kejsar Jingdis grav

Han-dynastin övertog gravbruket från Qin men nu blev krigarna och tjänarna i en helt annan storlek, betydligt mindre i format. Heliga och ceremoniella föremål av ädla material och jade tillsammans med tiotusentals terrakottafigurer i miniatyr har grävts fram. Några av figurerna är livliga framställningar av kejserliga soldater, tjänare, musiker och akrobater, andra är imitationer av föremål som tillhör det dagliga livet och försörjningen av livsmedel.

I kejsar Jingdis grav, nära Hantidens huvudstad Chang´an,
nuvarande Xi´an, är figurerna tillverkade i lergods med
kläder i textil eller läder och armar i trä, förgängliga material som gör att det nu är de nakna kropparna vi möter utan de praktfulla klädedräkterna. Förutom soldater, tjänare, konkubiner och eunucker finns bland gravgodset också en mängd husdjur av olika slag som hundar, grisar, får och getter. Utgrävningen av Han Yangling, där mer än 10 000 figurer grävts ut, är en av Kinas mest betydande nya arkeologiska upptäckter.

Terrakottaarmén

Det krävdes 700 000 man och tog nästan 40 år att färdigställa gravanläggningen för Qin Shihuangdi. År
1974 påträffade bönder som grävde en brunn några soldater av lergods gömda långt nere under jord. Arkeologer hittade tre schakt som innehöll en omfattande armé av soldater, hästar och rester av stridsvagnar i naturlig storlek. Man fann också ett tomt fjärde schakt. Soldaterna av lergods är mellan 180 till 197 cm höga beroende på rang och generalerna, med sin höga rang, var längst. Man har restaurerat ca tusen krigare av hela den
väldiga armén. Alla har individuella ansiktsdrag, de är massproducerade i formar och delvis uppbyggda för hand. Soldaterna var en gång, liksom de grekiska skulpturerna, målade i starka färger. Färg som har flagnat bort när figurerna utsatts för ljus och luft vid utgrävningen.
Soldaterna var iförda rustning, beväpnade med riktiga vapen och uppställda i stridsordning. Det var en kampberedd armé som skulle skydda den döde kejsaren.

Odödlighet och evighet

Den praktfulla underjordiska grav som kejsaren skapat var avsedd att erbjuda honom ett palats i livet efter detta och samtidigt en varaktig plats i världsalltet. Hans palats, hans hov och hans armé skulle följa honom in i evigheten. Målet var att både sträva efter ett långt
liv och en evig tillvaro. Man försökte säkerställa ett liv efter döden men också söka efter magiska elixir för att uppnå odödlighet. Den Förste Kejsaren sände därför ut unga män och kvinnor ut i den öde Kinesiska sjön för att där söka efter Penglais mytiska öar, där de
odödliga antogs ha sin boning. Rökelsekar i form av berg framställde dessa tänkta öar och små figurer med långa mantlar uppfattades som bilder av de odödliga själva. När kineserna tillverkade bronsföremål som föreställde de odödliga och deras berg tycks de ha trott och
hoppats på att dessa skulle locka de odödliga att komma och besöka de människor som ägde så fina föremål. Ända fram till dag, utgör de kejserliga gravarna från Qin- och Handynastierna ett av de mest sensationella kapitlen i världshistorien. Sett ur detta perspektiv lyckades de första kinesiska kejsarna att uppnå odödlighet.

2010-05-21 (Text från Östasiatiska museets hemsida)

 

                                                 

 Den förste kejsaren av Qin

Qin Shihuangdi, den Förste Kejsaren av Qin, regerade
221-210 f.Kr. och var den som enade sex stora kinesiska
stater till en enda stat. Han införde gemensamma lagar
för riket och standardiserade mått, vikter och mynt. Han
reviderade skriftspråket vilket innebar att man fick en
gemensam skrift i hela riket. Han var också den som
sammanfogade och förstärkte äldre försvarsverk mot
rikets gränser i norr och väster till den Kinesiska muren.

(Text från Östasiatiska museets hemsida)

----------

Lite vandringar gjordes även på stan och vi såg bl a Maria Magdalenas kyrka i februarisol och en gränd intill med hus och bilar

Bilderna KLICKBARA!

Ser kallt ut på Gröna Lund! Det var kallt i Storstan denna helg!


2011-01-16

OJDÅ!!! Det var tydligen länge sedan jag var in på den här sidan. Verkar inte som det händer nåt omkring mig men det gör det!

När jag kom hem från dagens promenad i blåst och senare också regn ville Sten jag skulle ta fram kameran och fotografera insidan av varmvattenberedaren som han sågat itu!?

Har fått fjärrvärme installerat i höst och varmvatten"pannan" är på väg ut i delar.

Vilken jäkla gröt på insidan i vattenbehållaren!!?? Man går ju alltid ut med rekomendation att värma KALLVATTEN till matlagning och det säger jag: FORTSÄTT MED DET!!

Nära 30 år med varmvatten i pannan ger ingen rolig syn.

Halva varmvattenpannan!! Därifrån har duschvattnet kommit. Installerad 1983-4. Skönt att den är utslängd nu.

Använd aldrig vatten ur varmvattenkranen till mat och dryck om du är osäker på innehållet och det gäller även om det inte finns  Cryptosporidium i omgivningen! 


2010-12-06

Min kompis var på stan i lite ärenden och det bar sig inte bättre än att hon behövde uppsöka en toalett!

Urinblåsan hade fyllt på sig.

Sagt och gjort- hon var inne på Mittpunkten, tar upp en 5-krona och stoppar ner i därför avsett hål men si- inte gick den dörren öppna inte! Goda råd är dyra, läser att det ska sms:as till ett telnr men har man släppt ner en 5-krona så har man! Är den dessutom mottagen så är den!

Hittar ett tel nr till Securitas på anslag på dörren, ringer numret och efter ett par minuter kommer en vakt med nycklar (sånna där nycklar vill jag också ha sa min kompis) och låser upp dörren och allt slutar lyckligt! Denna gång i alla fall!

Hur gör man om man inte har mobil??

Vart är vi på väg?? Tur hon inte var drabbad av parasiten!

Går skratta åt historien nu men lite betänksam blir man allt!


2010-11-28

Lions julmarknad i Brunflo igår  var "lite kylig" men bara till temperaturen för humöret på aktörer och besökare var det inget fel på! TACK till alla som kom och besökte marknaden! Det hjälper Brunflo Lions att hjälpa dem som behöver hjälp!

Jämtlands luciakandidater kom och presenterade sig och sjöng. HasseThor kom med sin kompis Ruben och spelade på lastbilsflaket. Hur klarar man fingrar m m i den kyla som ändå var, ca 16 grader minus? hasse blev dessutom överraskad med att få årets Lions Kulturstipendium vilket han inte hade väntat sig då han hade blivit övertalad att komma och SPELA utdelningen av stipendiet. han lär visst inte ha hämtat sig än!

Bo Storm o Hasse Thor      Jämtlands luciakandidater

På kvällen samlades samlades Brunflo Lions med respektive på församlingsgården för genomgång av dagen samt för att njuta av Helgas goda julbord. Allt bekostat av "egna" pengar och INTE av insamlat eller gåvor där VARENDA KRONA går till behövande!

Brunflos invånare är mycket givmilda vilket de ska ha ett STORT TACK för!


2010-11-22

Rockfest med tacobuffé var det på Zenit i Rissna i lördags (20 nov) och närmare 70 personer i alla åldrar infann sig för en trevlig kväll. Maten var superb och drycken valbar. Stämningen högt i tak och två!! orkestrar bjöd upp till underhållning och dans. Åsgård band bestående av Hasse och Olle Lindqvist och Marcus Ekeljung levererade både roliga historier, underhållning och härlig musik. Crossroad, Göran och Bengt, spelade så ingen kunde sitta still. Det var med andra ord fullt ös hela kvällen. Tack för en mycket trevlig kväll. Kan berätta att det regn som frös till is på vindrutan på vägen tillRissna hade upphört då vi åkte hem på den nya dagen.

Åsgård band                                   Crossroad


2010-11-17

3 veckor i Fuenteventura i plus 20-27 grader och moskitos och sedan åter till Jämtland och minus 10-12 grader och slut på moskitos. Lite skillnad om man säger så.

Kommer att lägga in ett bildspel från semestern men först måste bilderna väljas ut och kanske bearbetas en del innan den läggs in, kläder tvättas, tidningar för 3 veckor läsas och lite annat smått och gott. Lovar berätta när bilderna lagts in eller redan då det påbörjats.


2010-09-19

I går satte jag mig i bilen och rattade västerut. Kameran var med men ingen annan. Vädret grått och blött. Kom så fram till Offerdals kyrka i Ede och möts av en grå söt katt som också fastnade på foto. Väl inne i kyrkan idel bekanta då Brunflokören finns där. Dessutom Anna Brant, Olle Simonsson, Lars Ericsson och körledare Astrid Åsslin.

Det blev 90 min med sång och musik "av och om" Allan  Edwall. Fick oss också berättat en del om hans uppväxt och fortsatt färd ut i världen. En fin musikupplevelse!

Katten beundrar utsikten från kyrkomuren och sjunger en trudilutt!

Offerdals kyrka                                            Brunflokören och Anna Brant

Olle Simonsson och Lars Ericsson

Brunflokören med Astrid Åslin som ledare


2010-09-14

Fick för nån dag sedan en förfrågan om jag kunde komma och fotografera några som skulle ha en klassträff efter drygt 60 år! Åren 1948-49 gick de på Rösta Hushållsskola i Ås.

De skulle träffas på Gamla Teatern och äta lunch och sedan fortsätta eftermiddagen hos Anna-Lisa.

Tyvärr regnade det så fotot fick tas inomhus.

 

Övre raden från vä: Hillivi Wilhelmsson, Elsa Andersson, Astrid Larsson, Irene Fromm. Nedre raden från vä: Anna-Lisa OLsson, Anna Landström, Hjördis Bergstedt, Hedvig Jonsson.

Damerna har säkert en hel del att prata om under eftermiddagen. Trevligt att träffas.


2010-09-13

En hösthelg i Storvika hos goda vänner och med promenader på ebben och i Stjördal. Avstickare på hemvägen till "norgebutiker på svensksidan" och gammal flottningsdamm på "norsksidan".

Tidvattnet på ingång

Ebb kvällstid med rodnade moln inför kvällsregn

Järnvägsstation i Stjördal

Gasklocka vid piren

Ebb i motsats till flod på en bild ovan

en omväg via Ås gjordes för att fånga ljuset.

Vi har haft en trevlig helg!


2010-08-31

Surströmming i ladan i Holmsjö blev det den 28:e. Bra jobbat av er som fixar potatis och strömming samt dukat så fint! Musik var det också och 44 personer (enl http://ostbyn.dinstudio.se ) kom och ville äta och umgås. Holmsjös yngste invånare, Erik 2,5 mån, kom tillsammans med sin mor Ester till glädje för oss alla. Länge sedan det fanns en sån lite parvel i Holmsjö.

Erik (yngst) och Ester                              Folke överlämnar välkomstgåvor

Äldst - Karins mamma på sitt 91:a år

Trevligt hade vi trots att det var lite kyligt så här i slutet av sommaren.

TACK Rita och Tommy, Anne-Marie och Folke, Sören som spelade och alla andra för trevlig samvaro!!


2010-08-24

Kräftskiva i Sidsjö och dans till Etage i lördags blev ett trevligt inslag i "slutet av"? sommaren. Drygt 60 personer träffades, åt och dansade. Lokalen lystes upp av inte bara fotoblixtar utan också blixtar från långväga åska. Inget som störde de dansande utan bara de som var utomhus då regnet öste ner.

TACK till er som fixar och donar så vi får ha det trevligt!!

Håkan Jonsson rostar bröd             "Norellarna" och Roland i väntan

ETAGE stod för musiken                 Ojdå, vi var visst hungriga!

Dansande par                               Reklam för SIDSJÖ på handen!

                                                     Roligt när alla åldrar finns på plats!

Monica hade koll i köket!              Dansanta damer


2010-08-15

Igår blev jag och ca 40 personer till 50 år YNGRE!!

Hur det gick till? Jo, vi fick en inbjudan från "Bräcke" att komma och fira 50-årsjubileum av Realskoleexamen som var 28 maj 1960!

Och vi ville!! Vilket möte det blev vid Jämtkrogen mitt på dagen och några hade redan träffats på Torpet kvällen innan och tagit en "svängom". Efter välkomsthälsning av Ingrid Axelsson Fredriksson begav vi oss upp till Hembygdsgården och tittade på gamla foton från Bräcke, mindes och diskuterade. Därefter smatter från många kameror- sitt här, stå där, kom du också, klass b, a, m m m och en liten X-trabänk blev det också. Ni som var där vet hur det var.

Gruppfoto från vänster översta raden: Lars Wreiding, Björn Jonsson, Berit Norberg, Barbro Olsson, Agneta Engström, Yvonne Svensson, Ingrid Fredriksson, Jörgen Lundberg, Anita Osterling, Kerstin Karlsson, Inger Björk, Erling Håkansson                                                                       från vänster mellanraden: Jan-Axel Sjöberg, Egon Åding, Birgitta Palm, Sigbritt Holmvall, Sonja Nilsson, Birgitta Eneroth, Dan Wikström, Bengt Lindström, Siv Sjöö, Sonia Backman, Rune Nilsson, Christer Stensmo, Ulla Elmqvist, Hjördis Johansson, Hubert Schmidt                                         från vänster längst fram: Håkan Jones, Alice Meissner, Kristina Hermanson, Eva Lindgren, Siv Tikkanen, Heidi Östh, Örjan Tjärnström, Jan Jonsson                                                                                         Saknas på bilden: Gerd Williamsson (bakom kameran), Göran Lundkvist, Berit Håkansson, Margit Borgström, Roger Bydler, Margareta Rudberg, Karl-Erik Thorsell, Kjell-Erik Flodén, Solveig Knuthsen.  

Samling till middag på Jämtkrogen kl 19.00 och innan dess hann Titti och jag ta en sväng till brorsan med fru och låna duschen och påslakan (min övernattningaplats ändrades nämligen), dricka lite saft och surra lite innan det var dags för middagen.

Jättegod mat serverades, och dryck efter eget val. Mycket surr, alla pratatde med alla, foton togs från alla håll och av alla.

Så småningom droppade många av och så gjorde även Titti och jag och vi åkte till Bensjö och forsatte "surret"!

Idag tog vi en promenad genom Bensjö och bl a träffade vi två "Pantertanter". En 84-åring körandes en traktorgräsklippare och en 81-åring springandes med en motorkräsklippare! Blev inbjudna på kaffe och krus då vi kom tillbaka efter vår fortsatta promenad. Träffade därefter Kenneth och Svante med fru vilket ledde till mera "surr".

Titti och jag avslutade dagen på Jämtkrogen med ett mål mat där vi för övrigt träffade Bengt Lindström innan våra vägar skildes åt och vi åkte hemöver åt varsitt håll.

VILKEN HELG!!
TACK till ER i Bräcke som ordnat det hela!! Vi vill inte vänta 25 år till nästa gång!!

Jag kommer att lägga in ett bildspel med bilder tag tagit  men hinner nog inte med det i kväll.


2010-08-13

I går kväll stod jag på bryggan och ordnade med kameran inför stjärnfallet som skulle komma under natten då Erikssons från Börjesjö stannade bilen och sa att vi hade grannar nära inpå oss!

Vadå? frågar vi och ser ut som!

Jo, en björnrusa hade planterats på vägen inte så långt från oss under tiden de åkt till grannbyn och sedan vänt hem igen.

Kameran åkte av stativet och vi iväg med bilen och blåbärsrusan hittade vi men inte upphovet till den!

Mycket blåbär som gått åt här. Inte konstigt att bärplockarna från andra länder inte hittar några bär.

Vi har mera djur hos oss också men lite mer färg i omgivningen här.

Det ev stjärnfallet såg vi inte röken av ens!


2010-08-09

Alltid samma tur med vädret tydligen i Åsgård då de kallar till dans på lövad loge. Sjön spegelblank, myggfritt?? mycket folk. Härlig musik, mat i olika former, dryck, pikastning och mycket människor som träffas och trivs. Sune från Sidsjö med sin Rut, Göran och Gunborg, Barbro och Kurt....Ja det var bara 6 st av alla, alla som var där och roligt verkade ALLA ha!

Gustav och Lisa Kaape Lindqvist vigdes 20100806

alltså dagen före dansen på Åsgård


 2010-08-05

Fortfarande sommar!

Allt blir inte alltid som man tror men det går bra i alla fall. Måste säga att sommaren rusar fram men ännu kan man gå utan strumpor på benen i alla fall.

Har tvättat mattor vid sommarstugan, härligt att bara blaska på med vatten intill sjön. Torkar gör de också.

Kan inte låta bli att fundera över vilka kläder som är "inslagna " i mattan som min mor vävt en  gång på 1940-talet. Finns även mattor som min mormor vävt. Allt togs tillvara och tyget sista "sväng" var nog att bli trampad på i en trasmatta.

Har själv vävt mattor med egna kläder från 1950-talet i. Minnen......

Dragit en och annan abborre har jag gjort och Sten får den stora äran att filéa dem. Äter gör vi båda två. Men idag kom en riktig "storfiskare" och Lars visar stolt upp sin fångst! Härlig kille! Han får gärna komma tillbaka.


2010-07-12

NU har sommaren kommit på riktigt!

Evenemang både här och där! Vad ska man välja? Hinner vi med både det och det?? Är kameran laddad? Myggen- var är det mest/minst av dem?

NÄ, denna helg har det varit "anhörighelg", mygg, knott och vackra solnedgångar. Dessutom har jag investerat i en liten båt att ha vid "Korvkiosken" och lyckades bli av med en NY spinnare redan på första roddturen till stugan. Ja, så kan det gå och en sak har jag lärt mig på det: Ha en kniv i båten! Ja- flytväst så klart också!!

Mina fiskelinor är anpassade efter STORA fiskar och därför kapar man dem inte så lätt, ha, ha, ha.......

Blev alltså INGA evenemang och det var riktigt skönt. Fick in en artikel i lördagens ÖP från tidigare besökta evenemang http://op.se/bracke/1.2170820-elsa-olsson-tog-emot-gunnar-malmstroms-kulturstipendium och ev kommer den i LT också.

Fick tips om gull klöver och tog med kameran och drog. Tror inte jag sett den tidigare?? Såg också brun klöver.

Solnedgångar blev det några stycken av också

20100711 Sjöändan Bräcke. Solnedgång kl 22.23

Inte ofta man ser höhässjor numera men det kan man få se vid Sjöändan i Bräcke! Bilden tagen 20100711 kl 22.30. Lägg märke till ljuset trots moln!

20100710 kl 22.20 Solnedgång från korvkiosken.

 


2010-07-01

Åter dags för utdelning av Gunnar Malmströms Kultur och Musik stipendium vid Hunge Kapell.

Ca 70 personer hade hörsammat inbjudan till det vackra Kapellet där Eva-Britt Björklund "höll i trådarna" och där vi fick lyssna till mycket vacker musik av både yngre och äldre musikanter. Gösta Brandt spelande gitarr och höll en liten andakt efter att stipendiet delats ut av Margit Malmström (still going strong!) till Elsa Olsson, Fjällsta och i år var det första gången det delades ut ett kulturstipendium. Elsa handarbetar och ska utbilda sig vidare inom detta område och visade också lite av sina alster.

Karina Mattiasson och Torbjörn Edlund sjöng vackert: bl a Välkommen hem (Karina) och SommerTime och Rör vid min själ (tillsammans).

Yngre förmågor finns också och  van Der Wie och Erika Tronde   sjöng "Håll mitt hjärta", Anders Nilsson, Gällö, spelade gitarr och sjöng Somewhere over the rainbow. Eva-Britt Björklund spelade elorgel?  till sångerna. Det hela avslutades med kaffe och hembakat gott bröd. En trevlig kväll i sommarens tecken!

Eva-Britt Björklund, Karina Mattiasson o Torbjör Edlund

  Katarina van der Wie och Erika Tronde sjöng ”Håll mitt hjärta”.   Anders  Nilsson  spelade och sjöng   "Somewhere over the rainbow" i ett speciellt sken då solen lyste in vackert genom de höga fönstren. 

 Det blev en kväll att minnas!


 2010-06-28

Oj, vad mycket som händer i sommartid trots regn, kalla nätter men även sol! Midsommarafton firades på Lillsandsvallen, i hällande regn- trodde vi- men precis när stången finklädd restes så kom solen fram och värmde gott ända tills gästerna, ca 150 st, lämnat platsen efter dans, fika, rebuspromenad och många m,öten med vänner och bekanta.

Dansen igång med solen på plats

Från Lillsandsvallen åkte vi till Sidsjö, inte Röringen som vi brukar, där det bjöds på mera sol, middag och "fiskeupplevelser". Härligt med barn som kan visa sann glädje!

Nyfångad abborre

Midsommarnatten blev kall (utomhus) men vacker. Ingen värme saknades inomhus.

Denna bild togs från "Korvkiosken" Midsommardagen morgon kl 01.17

Vi hade i alla fall plusgrader 8,8.

Midsommaräng, Bagarns, Sidsjö

Midsommardagens kväll blev det en biltur på skogsbilsvägar i förhoppninga om att se några vilda djur i naturen men endast en Järpe träffade vi på men en mycket vacker regngbåge lyste upp himlavalvet!


2010-06-24

Bräcke Veteranbilsklubb gästade Sidsjö Bystuga och tog en fika tillsammans med andra besökare där. Solen lyste vackert på de välputsade bilarna. "Kökspersonalen" (OK om jag skriver så?) i bystugan Hade fixat goda smörgåsar och annat fika och ett 40-tal personer fikade och hade trevligt!

Midsommar!

Ja så har det vänt! Dagen blir kortare än natten men vilka nätter sedan! Solnedgången i går kväll var fantastisk och vi var tvungen att göra en extra sväng med bilen trots risk för stenskott då det läggs toppbeläggning på alla vägar häromkring.

Inget stenskott blev det men väl några bilder i kameran.

SUPTALLEN vid Sannsundsbron 20100623 kl 22.29


 2010-06-08

Sveriges Nationaldag firades på Zenit i Rissna 20100606!

Ca 70 personer hade letat sig dit för att sjunga med Rolf Engberg och Walter Norlén och för att få njuta av Ingegerds och Anettes (Mjösjö) goda bakelser dagen till ära!

Blomsterlotteri fanns också och både jag och Sten vann varsin blomsteruppsättning. Inte illa tycker jag!

Trevlig dag med både unga och äldre som med liv och lust sjöng in sommaren vilket kan behövas "i denna kyliga tid".

Inte en bakelse kvar då vi lämnade byggnaden.

Barnen samlade flaggorna från bakelserna.

Rolf Engberg och Walter Norlén stod för musiken.

"Blomsterbordet" vi var "3 på raken" som vann på blomsterlotteriet!

Gott var det!


2010-06-05

Brunflo Lions 50-årsjubileum firades med tal och middag i Lunnes Hembygdsgård (allt bekostat av medlemmarna själva. Inga insamlade medel går till detta!).

Ca 60 personer fanns på plats och avnjöt Helgas goda mat och därefter blev vi underhållna av delar av Garvsyra som gav oss många glada skratt.

Pärmar med bilder och klipp under åren fanns utlagda för att titta i för den som var intresserad.

Lite "eftersläckning" blev det hos grannarna innan sängdags denna klara men ack så kyliga junikväll.

Flaggor från Världens länder där Lion verkar.

Snyggt dukat av Helga och hennes barnbarn som stod för maten!

Bo Storm mottar en klocka i shiffer (som han själv är "pappa" för) för hans 100%-iga närvaro under de 50 år klubben funnits!! av pågående president Ingvar Elfving under överinseende av avgående president Egon Loo.

"Fotad! av pressen


2010-06-02

Brunflo Lions firar 50-årsjubileum 20100605.

Följande artikel finns i Lt, inskickad av Sven-Olof Wahlström-

28 maj 2010

 

Brunflo Lions club

Relaterat

Brunflo Lions club firar i dagarna sitt 50-årsjubileum. Klubben bildades 1960, då 15 herrar chartrades i klubben. Lions var då en helt igenom manlig organisation. I dag består klubben av 33 både manliga och kvinnliga medlemmar, som träffas en gång i månaden för planering av aktiviteter och hur insamlade medel skall fördelas. Av de ursprungliga chartermedlemmarna är en fortfarande aktiv, nämligen Bo Storm, som med sina 50 år med hundraprocentig närvaro är något av ett unikum.

Klubben kommer att ha en jubileumsfest den 5 juni i Lunne bygdegård, där bland annat Garvsyra underhåller. I detta sammanhang är det viktigt att berätta om Lions heliga regel: Varje krona, som insamlas från allmänheten, går oavkortat tillbaka till samhället i form av stöd och hjälp lokalt, regionalt och globalt. Festen betalas alltså av lionsmedlemmarna själva.

De senaste årens insamlingsaktioner har gällt till exempel tsunamikatastrofens offer, jordbävningsoffren i Haiti och Kina, Världens barn samt Röda fjäderns insamling för Hjärnfonden. Tack vare Brunflobornas givmildhet har klubben kunnat uppvisa imponerande insamlingsresultat. Åren 2006–2009 samlades hela 891 696 kronor in via direkta bössinsamlingar och som inkomster från julmarknader och lotterier. Tack vare detta har klubben kunnat hjälpa både lokalt och globalt. Exempel på lokala insatser kan nämnas att klubben lämnar årliga bidrag till äldreboendena vid Ängegården, Löjtnantsgården, Hackås och Fåker, som gjort att man där kunnat ordna underhållning för de boende.

När det gäller globala insatser har det visat sig att bästa sättet att hjälpa människor, som blivit hemlösa på grund av naturkatastrofer är att skicka tält. Tack vare tälten kan de drabbade familjerna få en samlingspunkt, som möjliggör att andra hjälpinsatser kan sättas in och då speciellt för barnen.

Regionalt har klubben genom bidrag stött Barndiabetesfonden, Läkare utan gränser och Bassefonden. De största bidragen har gått till Lions cancerforsknings fond i Umeå. Forskningen där är helt beroende av Lions insatser, påstår man. Lions norrlandsklubbar har hittills bidragit med drygt 200 miljoner kronor.

Slutligen kan nämnas, att den gran som varje jul strålar julstämning i Brunflo centrum kan betraktas som klubbens tack till invånarna i Brunflo för deras sätt att stödja Lions verksamhet.


2010-05-17

Stickcafé

Fick en inbjudan att ta med kameran och komma till Zenit där 16 damer (en kunde inte närvara) samlats till avslutning på vårens stickcafé. Under jan-maj har de stickat en yllepläd som kommer att lottas ut under Rissnadagarna 17-18 juli 2010. Garnet sponsrat av Vuxenskolan och Rissnaortens Hembygdsförening. Vinsten på lotteriet går till RHF.

Ett enastående arbete dessa damer utfört!! Även tvättråd ingår.

Kom och köp lotter i juli!!

Sitt fr vä: Rut Nilsson, Erika Eriksson, Birgitta Ekeljung, Eva Laxvik, Kristina Björk.

Stående från vä: Anita Lund, Gurli Norlén, Anne-Marie Sundin, Marlene Sundin, Anette Fransson/Johansson, Gun-Britt sjöberg, Barbro Falkenström, Elsa-Britt Andersson, Marie Eliasson, Berit Larsson och Karin Eriksson. Saknas gör Ingrid Halvarsson.


 2010-05-11

Befolkningen i länet har ökat något! Följ länken och läs

http://op.se/ettan/lokalt/1.2020193-folkokning-i-jamtlands-lan


2010-05-09

http://plansverige.org/om-plan/det-har-ar-plan

I går fick vi en presentation av vad PLAN är och gör.

PLAN står för Foster parents PLAN(ering....) och grundades 1937 i Spanien. Det sägs att en person mötte ett ensamt barn  som tog upp en lapp ur fickan och visade upp och där stod att barnet var ensamt, hade ingen som brydde sig om honom och behövde tas om hand.

PLAN är en av världens första biståndsorganisationer, politiskt ocg religiöst obundet. PLAN Sverige startades 1997, är 5:te största org. 75 000 faddrar, 44 anställda och ca 250 volontärer. Arbetar i Asien, Latinamerika och Afrika.

Har ett 90-konto och över 80% av insamlade medel går till ändamålet.

Läs gärna mer på www.plansverige.org

Vårt fadderbarn bor i Filippinerna och vi har haft brevkontakt med henne i snart 10 år. Får varje år en rapport via PLAN hur det går för henne och hennes familj samt byn där hon bor.  Hon var 4 år då vi fick första bilden av henne, idag 14 år och skriver breven själv.

BLI GÄRNA PLANFADDER!! Det ger så mycket tillbaka!

Besökte tomten där vi bodde på 1960-talet för att se om harren lekte i ån där och det gjorde den. Tyvärr hade jag inte rätt objektiv på kameran och inte heller lätt att "sikta in sig" på den rörliga fisken i det rörliga vattnet men lite kan väl ändå ses på bilden.


20100507

"En resa i ord och toner" av Sångverket fick vi vara med om i Rissna i torsdags (6/5) och tidstypiska kläder hade de också lyckats få fram. En härlig kväll som samlade nära 70 personer på Zenit. Hela föreställningen filmades av både Andrew Herbert och Bertil Jonsson.

Ett lotteri såldes och gott fika i pausen!

I väntan på.....

...och filmfotografen på plats

"Martin Ljung och Britta Borg"

"Min soldat"

Vägen hem gick över Dalhemsviken och i Torsäng låg sjön öppen så när som på lite issörja mot stranden.


2010-05-03

Intensiv helg, igen!

Våren hälsades välkommen på Zenit i Rissna! Kallt och blött men mycket trevligt! Brasan tändes vid 21.00-tiden och innan dess hade fika intagits och lotter sålts inomhus (nä, vann ingenting) och ca 100 personer samlades. Börjesjö och HBF var årets värdar och de skötte det med den äran! TACK för det!

Efter brasa och fyrverkeri blev det dans till tonerna av Crossroad, Göran och Bengt. Vilken musik!! Svårt att stå stilla då.

Bilder m m finns på www.norlbygda.com gå gärna in och titta där.

Vi åkte hem i ösregn vid 23-tiden då vi skulle till Sundsvall dagen efter och lyssna på ännu mer musik på Södra Berget. The Legends med Jerry Lee Lewis (Jerry Carlsson), Roy Orbinson (Johnny Duvert) och Elvis Preslt (Henrik Åberg). I 90 min östes det ut härlig rockmusik från scenen och som om det inte vore nog så sjöng de till Karaoke till 01.00-tiden!? Valuta för pengarna? JA- ABSOLUT!

 

Jerry Lee Lewis/Jerry Carlsson hanterade flygeln på ALLA sätt!


2010-04-29

I går eftermiddag hängde Sten och jag bilder på Remonthagen, 13 st. Tappade en bild i golvet och ny ram påsatt idag och den kommer att hängas i em. Nä, det var inte nr 13 som åkte i golvet!!

Idag på morgonen ringer en person och vill köpa en bild!! Gissa om jag blev glad?? Absolut men det är den bild jag gillar bäst själv som nu byter ägare.

Roligt att den gillas av flera!

Första väggen

Andra väggen


2010-04-22

Fotograferade en halvmåne 20100420 men på bilden blev han?? full.

Full halvmåne

Ordf Margita Gustafsson överlämnar den fina vinsten som jag vann på Zenit, Rissna där "Balladen om Söder" av Berta Magnusson framfördes. Mer om det finns att läsa och många bilder på http://www.norlbygda.com

 

Balladen om Söder av Berta Magnusson

Spelades på Zenit i Rissna.  Filmad via ABF Bräcke av Andrew Herbert


2010-04-19

Äntligen har jag hittat igen Rissnavägen eller det som skulle vara i hålen. Allt material fanns i Stens bils vinterhjul!!

Lägg märke till cementen på backen!

"Lerklining" trodde jag man använde i timmerhus??


2010-04-18

Tog en biltur efter grusvägen Brunflo-Nyhem och därefter asfalt via Bräcke till Brunflo.

Det borde inte vara nån bilskatt i Jämtland för permanentboende efter grusvägar!! Påtthål, påtthål jämt å ständut.............

Påtthål, påtthål.......

Påtthål och mjuka vägrenar

Att enbart kunna köra på ena halvan av vägen i en kurva känns inte så kul!

Varning fanns vid Singsjön för 12 km men påtthålen räckte till Nyhem vilket blir ca 50 km!!

Glädjande nyheter också! I Röringen fanns ett svanpar som jag fick några bilder av. Kallt och blåsigt men det verkar inte påverka dem!

Verkligen vackar fåglar!

Svanpar i Röringen

Myrorna var i fullt arbete efter vinterns vila

Men det finns de som varit igång hela vintern!

Nån som vill köpa älgskit?? 


 2010-04-11

Vilken strålande vårdag det varit idag! Kall morgon och därefter strålande sol.

Småbåtshamnen i Brunfloviken. OBS! den låga vattennivån!

Vi tog oss en promenad ner till Brunfloviken där vi satte oss på en träbrygga vid småbåtshamnen innan vi gick vidare och inhandlade lite fil och mjölk. En liten omväg om man säger så men skönt!

Flaspost? i form av ölburkar? Svårt att förstå att man? inte orkar bära hem burkarna när de är tomma när det går så bra att bära dem när de är fulla??


2010-04-08 Och vem hittar man i detta reportage??

http://ltz.se/nyheter/ostersund/1.1934214-bildextra-clooney-gav-singsjon-ett-uppsving

Kul att du ställer upp Rut!


 

2010-04-04

Påskhelgen snart till ända!

Åkte till Sidsjö askonsdagkväll och stannade till påskdagens kväll. Har träffat släkt och kompisar, ätit god mat och även nyttjat korvkiosken som var öppen endast en dag=skärtorsdag men det fick duga.

"Lenas"

Besökte Hunge på långfredagen då det var pimpeltävling där och jag hade med mig kameran och fotograferade "hejvilt" tills jag konstaterade att minneskortet inte fanns i kameran i alla fall!!! Vilken fotograf?! Men det fanns en till i bagaget så det blev nån bild från invägning och prisutdelning i alla fall!!

Här väger Margit och Rut in sina fiskpåsar. Margit fick 3:e pris och Rut 6:e. GRATTIS!!

Pimplat har jag gjort och inte blev jag fet på det men skönt att vara ute på isen som var toppen. Kunde gå vart jag ville. Helt perfekt. Många skotrar som dundrar både här och där men också skidåkare och sparkåkare och "promenerare".

Ja, faktiskt "alla sorter".

 

Solnedgång vid Mordviken

 Lena åkte åter till Stockholm (storstan) idag och vi till Brunflo.

Får säga att påsken varit helt OK hittills!


 

2010-03-16

Har idag varit till Ahlbergshallen i Östersund och tillsammans med goda vänner titta på Berta Hanssons utställning. Hon skulle ha fyllt 100 år i år men dog 1994. Otroligt många verka hon har skapat i mycket olika tekniker se även http://www.pastan.nu/konst-museer/berta-hansson-malade-trots-att-synen-svek-1.1024011

 

Mycket sevärt i denna utställning

http://ltz.se/kultur/kulturnytt/1.1863586-nu-firas-hundraarsminnet-av-en-av-konstens-allra-storsta


 

2010-03-13 

Firade Jämtlands  Nationaldag i går i Rissna vid gamla skolan.

Ca 60 personer deltog.

Bosse Lindgren körde med 7 st stekpannor med kolbullar. Margita tog betalt, delade ut tallrikar och lingonsylt samt sålde lotter.

Norlbygdabälgen spelade från trappan och publiken deltog hjälpligt i Jämtlandssången på både svenska och jämtska.

Första vinsten i lotteriet gick till Monica Eklund som vann en fruktkorg med lite av varje i. GRATTIS! 

och allt övervakades med filmkamera av

Andrew Herbert

En trevlig dag om än lite kylslagen och grå. TACK!


 

2010-03-05

Tog en promenad från Badhusparken över bron till Frösön och även en promenad på isen i det vackra vintervädret igår. Blev några bilder.

Barnen har jättekul på isen i Vinterstaden

Statyn "Far och Son" solar sig framför slalombacken på Frösön

Husse och hund susar fram på skridskor

Man åker skridskor med barnvagn, med hund, med kompisar m m på Medvinden på Storsjön med fjällen i bakgrunden. Vilket landskap!


 

2010-02-28

Scootercafé i Singsjön!

Skylten om scootercafé har vi sett, inbjudan har vi fått av Rut men inte har vi varit där. Nu beslöt vi att åka dit idag för att även överlämna en film till John som vi antog skulle vara där och det var han! Filmen från 1945 nu överlämnad!

Vi hittade vägen och kom fram till en lite mysig stuga som varit skola i byn för några decennier sedan. Nu är det byns samlingspunkt och vintertid drivs det scootercafé sedan 1995 då Rut Hansson och Rut Marklund startade. Alla i bygden hjälps åt och det fungerar utmärkt. Idag var det ca 55 besökare.

Man brukar även visa film och ha andra aktiviteter där. Borde väl bli där premiären av "The American" visas!!

Protestlista ang den dåliga "Rissnavägen" fanns utlagd och den skrev vi genast på!


20100225

MARTIN FALKLIND  "BAKOM FISKEKULISSERNA"

I kväll har vi varit på OSD (Folkets Hus) och lyssnat till och tittat på bilder och filmer som Martin gjort. Vilka bilder, vilka strapatser?!

Martin är den som gjort filmerna om öringen "Gentlemannafisken", historien om öringen. 3,8 milj tittare har sett filmerna som gått på TV.

Otaliga strapatser har han gjort i världen. Gjorde en undervattenskamera (tog ett år) för att fotografera under vattenytan i Mexico i oländig terräng. Första doppet med kameran i vattnet och DEN VAR INTE TÄT!!! så lång förberedelsetid och så lång resa! Förstår om han blevfrusterad. Ja många turer har det tydligen varit och på många olika platser.

Håller nu på med ett projekt "Den gamle och havet". Ser med spänning fram mot nästa föredrag i Östersund.

Mycket, mycket trevlig kväll!!


2010-01-30

 Göran o Ingvar

Göran Nordlander o Ingvar Elfving bjuder in brunfloborna till fika

som tack för deras givmildhet vid insamlingen för HAITI.

Ja, det blev lite av varje denna kalla dag. Hämtade ut en ny kamera på "posten" på ICA så nu har jag lite att göra framöver!!


2010-01-06

Trettondagsaftonsdans i Rissna på Zenit 2010-01-05!

Det finns de som jobbar när andra är lediga och då täker jag på sjukvården (där jag själv jobbat en gång), räddningstjänst, affärspersonal och många flera. Det är vi tacksamma för!! De har i alla fall lite lön för sitt jobb.

 Så finns det en kategori som ställer upp frivilligt och utan eget vinnande och fixar och donar för vi andra ska kunna roa oss. Bl a i Sidsjö på Nyårsafton och så i går kväll på Zenit i Rissna.

Till ER ALLA vil jag rikta ett HJÄRTLIGT TACK!!!

Sten och jag träffades på dans i denna lokal 23 feb 1963. Då var det lite mer folk där!! I går spelade kylan arrangörerna, Norlbygdas hembygdsförening, ett spratt. Tyvärr verkade det som om de som bodde närmast hade längst att GÅ till lokalen (vi hade hämtat om ni bara slagit en signal)!

Vi som var beroende av bil tog ändå beslutet att det var nog värt resan och DET VAR DET!

Vi var 6 st som startade en SAAB och en VOLVO årsm 1999 (båda) och i ca 22 graders kyla åkte från Brunflo och vid Ismundsundet visade mätaren - 30 grader.

Väl framme spelades det upp till dans av Hasse och CO

Hasse o CO

HASSE & CO

Ca 20 personer dansade under kvällen och verkligen inga sura miner!

Lucia som firade sin 79-årsdag fick en hyllning från scenen vilket överraskade henne. Hon var uppe och dansade flera låtar! Tuffing där!

Lucia gratuleras av musiker

Här gratuleras Lucia av en orkestermedlem i kavaj. AnneMarie ser på.

Rogga o Peter

Rogga och Peter skötte baren med den äran

Margita håller i trådarna

Margita Gustafsson, den som håller i alla trådar

Dagny o Sigurd

Dagny och Sigurd kom från sin sommarstuga. BRrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

Glada gänget var där

"Glada gänget" var där

Fredrik och Marlene

Vilket dansant par! Fredrik och Marlene.

Lucia mottar hyllningen

Lucia mottar hyllningen omgiven av Vivianne och AnneMarie

Innan dansen var över avlästes temperaturen UTOMHUS= -31,4 grader. Dags att starta SAAB och VOLVO och ta oss hemöver vilket gick alldeles utmärkt!

Lite synd att inte flera från "närområdet" fanns på plats!!


2010-01-03

Åter i Brunflo efter lite firande och resande.

TACK till er som jobbade för att vi skulle få en fin Nyårsafton i Bystugan med god mat, dryck och dans och på det ett fint fyrverkeri! Utan er blev det ingenting, åtminstonde inte på Bystugan!

Viltröra

Viltröra och en mycket god sådan!!

Liten tös

Söt tös som deltog, även i dansen.

Hoppas mor och far tillåter bilden på hemsidan!

En stor å en liten

"En stor å en liten" spelade hela kvällen

Fyrverkeri

Fyrverkeriet hälsade 2010 välkommen!

 


2009-12-27

Julafton-dag 2009 tillbringade vi i Sidsjö och annandagen i Norderåsen.

Rikligt med mat på båda ställena, trevligt sällskap, lite fiske utan napp och mycket trevligt i största allmänhet men visst var det lite i kallaste laget. Hur är det man säger? Anders slaskar, julen braskar??

Sidsjötomten 2009

Tänk att Sidsjötomten hade så bråttom att han inte hann komma in i stugvärmen?? Roligt att han hälsade GOD JUL i alla fall!

Lars

Lars myser. Goknul!

 Sofia 20091226

Sofia, en goknul till! 


  2009-12-18  

 Vädersolar

Vädersolar! Bilden tagen från Frösön mot Mariebysidan!

Storsjön har lagt idag på morgonen.

Kallt om fingrarna när man håller på med kameran. -24 gr på morgnen, på kvällen - 10 gr.


 2009-12-15

Syskonkärlek

Syskonkärlek!


2009-12-13 

En dag som gjord för att finna fina fotomotiv! Solen lyser, några minusgrader och dimma över öppna sjöar!

Styr bilen mot 45:an och har suptallen som mål för vidare resa mot

Orrviken, Frösöbron och mariebysidan.

Första fotostopp vid Ångsta Camping där solen redan står lågt, bild på första sidan. Lock av dimma över Locknesjön.

Dimma över Locknesjön

Åker vidare mot Sannsundsbron och suptallen. Konstaterar att en gren fallit av den efter mitt senaste besök i somras.

Suptallen 2009

Om du tittar på grenen till hö över vägen så ses brottytan. Storsjön ej isbelagd. I stort sett ingen snö och det ger ingen vidare julstämning ännu.

Lågt stående vintersol

En lågt stående vintersol bakom Sannsundsbron. Man kan se att det börjar "späka på" med is från landkanten men det dröjer innan man ge sig ut på Storsjön!!

Sätter mig i bilen och ska åka vidare men si- då vill inte min gamle (1999) trogne vän vara med längre!! Drygt 20 000 mil utan att klicka en enda gång men idag ville han inte!! OK, förstår om han blir less men, men,,,,,,

Bogsering hem, tur man har hjälpredor. Det får bli lite undersökning på bilens hälsa och nästa fotografering????????????


2009-10-22

19:e  Ska ni hänga med till Norge??

20:e Ja, det gör vi! Restiden oftast längre för oss pga alla stopp då kameran ska fram men vi kommer också fram till Stjördal och Storvika där våra kompisar Barbro och Sven har sin stuga.

Promenader på sandstrand, ebb och piren. God mat och dryck och trevlig gemenskap. Många fåglar och framför allt SOL och LUGNT!

Åreskutan snöklädd

Snart är skidåkarna på plats i Åre!?

Båtupptagning i Storvika

Båtupptagning vid Storvika i Stjördal

Solnedgång storvika 21 okt 2009

Solnedgång vid storvika 21 okt 2009

Suddiga figurer

Suddiga figurer som beundrar utsikten och räknar alla

flygplan som kommer till flygplatsen

Finfin hund i Storvika

Finfin hund som tillsammans med matte beundrade

solnedgången eller kanske lite tokiga svenskar.

 TACK Barbro och Sven som inbjöd oss till två härliga dygn med er i Norge!


2009-10-07

Ang "odjuret på plats" så jag har saknat det på sitt fundament vid Vallsundsbrons fäste på Frösön under ett par års tid. När jag häromdagen åkte den vägen visade det sig att det fanns på plats nu, kanske har det stått där i sommar men jag har inte varit där.

Odjuret o Rådhuset

Det pryder sin plats framför Östersund från Frösösidan.

Mot Ovikefjällen

Denna bild också tagen 20091005, från Frösö kyrka mot Ovikesfjällen med sina snöklädda toppar. Snön hänger f ö i luften nu också. Den kom senare på kvällen dan efter (6/10) med rejäl halka som följd.

2009-09-26

Jodå, panelen på gaveln åter på plats! Målning av hela huset får anstå till våren.

Bra jobbat Sten!

Gaveln panelad


2009-09-20

Vi har bott i vår egenhändigt ritade och byggda villa sedan 1972-04-07 och nu är det läge att "bädda in den" lite mer, speciellt på gavlarna. "Sydgaveln" blev "påklädd" förra året och nu får vår gaveln mot gatan "yllekläder" på sig. Det kommer nog att bli varmare i mitt "datarum" sen. Detta rum var det första som fick ett "hörn"  uppsatt hösten 1971 då vi byggde på kvällar, nätter och helger och jobbade heltid på dagarna.

husvägg

Blir nog bra det här. Lite synpunkter på byggställningen av en granne då den saknar skyddsräcke men verkar faktiskt gå bra ändå. Skönt med omtanke!!


2009-09-14

Kräftskiva på Bystugan i Sidsjö lördagkväll 12 sept

Ca 70 personer samlades för att träffas, äta kräftor,  lyssna på musik och dansa.

Åldrar mellan 13 månader upp till drygt 75 år fanns på plats.

13 mån

GOTT PAPPA

De flesta verkade gilla kräftor men det fanns annat för dem som inte gjorde det.

Underhållningen stod Inge Fårmans för

Inge Fårmans

Inge Fårmans

Delar av gästerna

Tre långbord med gäster som äter kräftor och lyssnar till Magnus Norell som spelar och sjunger.

Ett STORT TACK till er alla som ordnat så bra för oss! Vi fick äta gott och därefter motionera med dans och det var verkligen en dansant samling. BRA MED MOTION!


2009-09-12

I går kväll blev jag uppringd av Barbro som undrade varför jag inte var ute och fotograferade himmelen som de tyckte hade ett speciellt sken. Regnade under dagen och från vårt ställe ser man inte så långt och himmelen var enbart grå, som jag såg det.

Tänkte till (kl 20.00) och tog bilen och fotoväskan och for ner till Brunfloviken

Brunfloviken 20090911

Brunfloviken 20090911 kl 19.57

Blev en del foton från Brunfloviken av Storsjön men började undra hur det såg ut vid Sannsundsbron och Suptallen. Skulle jag hinna dit innan det var "kolsvart" ute?

suptallen en sept kväll 2009

Jodå, jag hann. Suptallen stod fint mot septemberhimmelen.

Lite svårt att se hur kamerainställningarna blev i mörkret. Gatlyset störde också och hela tiden kom det bilar som säkert undrade vad det var för figur i svart kappa och ljusa byxor och REFLEXER  som stod vid vägkanten.

Mot Sannsundsbron

Mot Sannsundsbron kl 20.52

Lite skugga av fotografen beror på gatlyset i bakgrunden.

Mot Oviken

Bilden lite "sne" men svårt att sikta i mörkret dessutom kallt om fingrarna, +8 gr.

Ja, det blev en liten fototur så här på fredagskvällen tack vare Barbro. Undrar om hon själv fixade några bilder??


2009-08-31

Vi har haft en trevlig helg hos Barbro och Sven i Norge i helgen. Vädret helt OK men i går regn efter vi tagit vår promenad och sedan dags för hemresan.

Avstickare gjordes till Ristafallet och i Trång var jag bara tvungen att gå ut på en lägda och fotografera ladorna med trätak på. Oftast ser man mossbelagda hålförsedda gamla tak på flallfärdiga lador eller så är de belagda med plåt men då håller de i alla fall ihop längre.

Trätak är rätt och dessutom snyggt enl min mening.

Gamla lador med trätak

Roligt att några lador bevaras

Ristafallet 3

Ristafallet


2009-08-19

Haft "semester" i tre dagar och tillsammans med en kompis tagit en tur till Junsele och även besökt Ramsele och varit på kyrkogården där och letat igen en grav där min mammas morbror Ferdinand ligger.

Bodil på språng

Bodil på språng bland grytorna

På vägen upp tittade vi på några stora "grytor" som vattnet gjort vid Räbbstuguforsen. Mjuk? och fin sten med hål i!

Jag o Bodil fiskar

Jag och Bodil fiskar i Ångermanälven.

Om vi fick nån fisk?? Ja..............

Foto:Monica Larsson

I Ramsele var det riktigt fint denna dag och utsikten från SVAR var inte illa!!

Naturbeten Rafna Gård

Rafna Gård där man bedriver naturbeten m m

 Rafna Gård i Ramsele

VILKEN UTSIKT!!

Tunnbröd

Vi bjöds på JÄTTEGOTT tunnbröd med mese på av två "rakstrar". Mycket GOTT! TACK!

Elin Persson med kusin bakar

Elin Persson (till hö) och hennes kusin bjöd oss på jättegod stut med mese. Visar sig att Elin kände min mammas morbror Ferdinand då hon är uppväxt i samma by som han bodde i.

Så lite världen är när man börjar prata med varandra!!

Hemresan idag gjordes i vackert väder och en del loppis fick besök men det mesta fick de behålla!

Vi har haft fina dagar och bra service av Monica Larsson som har huserat oss. TACK MONICA!!


2009-08-15

Sommaren går vidare och vi har varit i vår sommarstuga vilket gjort att det inte går att uppdatera "sidan" som jag vill.

Vi har ätit surströmming med grannar och goda vänner. Varit på "nöjen" på Stornäslägdan vid Åsgård mellan Brunflo och Rissna där MÅNGA människor (drygt 1100 st) samlats för att träffas, lyssna, trivas och ha roligt. En svängom blev också möjlig!

Mycket trevlig kväll med vädrets makter på rätt sida. Enl information regnade det i "storstan" Östersund på natten. Fel plats att vara på alltså!

Många kom

Britt F var där. Hon hade hört Lindqvistarna i Åsgård för nästan 60 år sedan och dansat till dem!

Sven-Erik m fru

En av mina mer trogna besökare på hemsidan (enl honom själv) Sven-Erik Svensson med fru hade kommit upp från Västerås kvällen innan för att njuta av musiken, äta gott och trivas i det fina vädret. (Säg till om du/ni vill jag ska ta bort bilden men jag tycker den "pryder sin plats"). Ser förväntan i ansiktena på bilden.

Ang parkering

Ang parkering? Verkar inte vänta sig så många besökare? En stol? Parkering trots parkeringsförbud? GLADA MINER i alla fall!

Har sett min första dampissoar!! Riktigt fiffig anordning! Ingen kö där inte! Granris och handsprit, spegel på vägg och papper på "tråd" inne i en "cirkel" utan insyn! Plats för hur många som helst, nästan. Ung som gammal. BRA ORDNAT!

Vissa gillar att stå i kö och det fanns "enpipigt" för dem!

Ingen bild då detta är "hemlighuset"!

Början av park framför scen

Folk börjar parkera sig framför scenen. Olika former på sittstolarna. Ett gott råd: Använd inte GAMLA plaststolar! Blir som råttfällor kunde vi se då "tyget" gick sönder!

 Hekt otroligt


2009-07-24

Vi har haft gäster från Dalsland och Mölndal i veckan och rest runt på olika ställen i länet och bl a tittat på älgar på Moosegarden, besökt Arvemuseet där det fanns mycket intressant att se men tyvärr var tiden "knapp" där så det fick bli ett "snabbesök".

Hälge gillar potatis

Hälge gillar potatis

älgkalv

Älgkalven jagar fotograf

Tore Allan o Sten

Tore, Allan och Sten vid Hara brygga där vi tog en fika i SOLSKENET!

Arvemuseet

Arvemuseet väl värt ett besök

Tvättstuga från förr

Tvättstuga från förr. Inte "BARA" maskiner där utan även allt övrigt i ett svenskat hushåll och man kan känna igen sig i en hel del där!

Mjölkkylare

Jodå, en sån här mjölkkylare har jag använt och det blir inget vatten I MJÖLKEN!

Salongen i fören på Ångbåten ÖSTERSUND

Salongen i fören på Ångbåten Östersund

ÅK GÄRNA TILL ARVEMUSEET! SEVÄRDA SAKER DÄR!


2009-07-22

Under gårkvällen var det Holmsjö/Östbyn som stod för kolbullestekningen på Lillsandsvallen. Trots det lite kyliga vädret kom det hungriga besökare som lät sig väl smaka, lyssna till musik och prova på styltgång.

Kolbullestekare

Conny Duvdal, Folke Sundin, Marjut och Peter Svanström

Några av besökarna

Några av besökarna

Rolf Engberg o Walter Norlén

Rolf Engberg och Walter Norlén stod för musiken

Getter på Jamtli

Vi gjorde också ett besök på Jamtli i går tillsammans med våra besökare från Dalsland och Mölndal. Ruggit ute men bra väder att gå omkring i museet

Getterna verkade nöjda trots vädret! 


2009-07-20

JAG VANN!!

Vadå? Jo, fototävlingen som gick av stapeln vid Rissnas Marknadsdag!

Vinnarbilden Rissna 2009

Bilden visas upp av ordförande i Norlbygdas Hembygdsförening, Margita Gustafsson.

Sören Larsson, fjolårets vinnare, tog 2:a och 3:e pris.

Tårttävlingen vanns av Annika Svensson som även vann förra året.

Publiken (omkring 400 besökande) röstar på sina favoritbilder. Tema: Njut i Norlbygda. Ca 30 st inlämnade bilder.


2009-07-16

2:a veckan på vår utställning i Sidsjö pågår. Riktigt roligt att träffa folk som kommer och tittar på våra "alster", fikar och gör lite affärer på loppis, "råttor", väskor, vykort och bilder.

Ganska jämn ström av besökare i alla åldrar. Överlämnar passningen till mina kusiner några dagar nu då det är andra uppdrag som väntar.

 

Har i kväll varit i Hunge Kapell och lyssnat på musik med Anders Nilsson och Katarina Mattiasson och därefter gott fika.

 Musikkväll i Hunge Kapell

Katarina Mattiasson och Anders Nilsson i Hunge Kapell

Första skärmen på uts

Första "skärmen" på utställningen.

ALLA är VÄLKOMNA att beöka Sidsjö Bystuga v 29-31 onsd-lörd kl 11.00-15.00.


2009-07-13

Efter "turnén" i Snilleriket så blev det ett par dar i Sidsjö på utställningen där en riktig överraskning uppenbarade sig då Vivianne med dottern Gunilla och hennes familj kom på besök. Tack för det besöket! Mycket trevligt!

Efter stängningen besökte Sten och jag Ovikens kyrka och såg och lyssnade på "Las Divas" med bl a Anna Brandt! En verkligt njutbar upplevelse!

Las Divas

Skönsjungande och välspelande damer!

Färggranna damer

Färggranna i sina kläder

Fena på fiol

Anna Brandt är en "fena" på fiol också!

Röringen stod sedan på programmet där det blev lite avkoppling tillsammans med goda vänner och idag fick vi även besök av en mink! Lyckades fånga den på bild om än inte så klar. Den jeppen fick mycket bråttom nämligen!


2009-07-09

Hemvändarveckor överallt!

Dagen idag var vikt för Ovikenområdet och startades med Fäbodfrukost på Hembygdsgården i Oviken. Där fanns också flera grannar. Trevlig samvaro redan på morgonen alltså.

Fäbodfrukost Oviken

Hembygdsgården i Oviken Fäbodfrukost

Hembygdsgården Oviken

Snille-Tips-Rally startade kl 10.00 och för 100:-/bil besökte vi Gisselås Kaggfabrik, Wikners i Persåsen, Hovermo Industri-&Gårdsmuseum och Bingstasmedjan.

Gisselfors kaggfabrik

Gisselfors Kaggfabrik

Paul Paulsson gör band

Paul Paulsson berättade och visade hur man tillverkar en kagge

Stolar i Persåsens matsal

Lunch intogs i Persåsens vackra matsal

Hembyggd timer

Hembyggd timer som slog av strömmen vid viss tid på kvällen ilket gjorde att barnen ej behövde slåss om vem som måste gå och släcka!

Folke Eriksson

Folke Eriksson kunde "sin" historia och berättade med stor inlevelse!

Ja, mycket fick vi se och höra och det behöver nog upprepas för så mycket information är svårt att minnas då man "kommit upp i åren" men det finns många bilder från dagen. På både det ena och DE andra!!

TACK till er som ordnat så bra denna dag!!